Branje je iskanje

Skills: Ilustracija
Client: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Oblikovanje podobe za družinsko bralno značko Branje je iskanje

Branje je iskanje je medobčinski bralni projekt osnovnih šol Kamnika in okolice. Namen projekta je širjenje bralne kulture med družine ter branje predstaviti kot prijetno, prostočasno dejavnost, ki povezuje. Sodelujoče družine z branjem, literarnimi izleti in obiskovanjem dogodkov zbirajo žige v bralne izkaznice.

1. Opis in obseg dela

Podoba obsega osnovni logotip (slogan), sestavljeni logotip (slogan z ilustriranim ozadjem za obešanko/mobil za označitev kotičkov bralne značke po lokacijah transverzale), ilustrirane vinjete / “bralne značke” (štiri okrasne vinjete), dva animirana gifa, cover za uporabo na spletu in žig. Logotip in elementi so primerni za tiskani material (zloženke in plakati) in spletne tehnologije (priprava coverja in animiranih gif ilustracij za spletno stran in socialna omrežja).

2. Idejna zasnova in Izbira motiva

Z ilustracijo slogana sem želela sporočiti, da je branje živahno, igrivo in aktivno početje. Napis branje je preprost in “prazen” kot papir knjige, napis je iskanje pa živ in, kot črke na papirju, poln skritih in živih pomenov. Za motiv, ki bi najbolje predstavljal slogan branje je iskanje, sem izbrala dečka, ki teče po skrivnostni pokrajini, v njem pa je čutiti raziskovalnega duha. Okoli njega se v različnih predmetih in živalih skrivajo še neprebrane knjige, ki so simbol za še neodkrito znanje. Motiv knjige, skrite v ptičku, nahrbtniku, svetilki ali drevesni hišici, sem izbrala tudi za “bralne značke”, ki jih družine zbirajo.

3. Izvedba

Pri izvedbi sem se najprej osredotočila na obešanko, ki bo označevala bralne kotičke na različnih lokacijah. Slogan z motiviko dečka in ozadjem sem tako zaokrožila v obliko oblačka, ki bo »lebdel« nad bralnimi kotički. Sam slogan je bilo potrebno pripraviti tudi v samostojni obliki, da ga kot logotip lahko uporabimo na zloženkah in plakatih. Za ta namen sem pripravila logotip z manjšim oblačkom in logotip brez oblačka.

 

 

Za bralne značke sem pripravila štiri ilustracije, ki izhajajo iz osnovnega motiva: deček s knjigo – svetilko, dva nahrbtnika – knjigi, skrivnostno drevo s hišico – knjigo ter dve ptičji knjižici.

 

 

Iz izdelanih materialov sem za uporabo na spletu pripravila cover in dva animirana gifa: logotip z ozadjem in skrivnostno drevo s hišico. Vse materiale sem izdelala v programu Adobe Photoshop, prav tako so vsi materiali pripravljeni v CMYK in RGB verziji in po layerjih za možnost animiranja. Gif animaciji sta prav tako narejeni v programu Adobe Photoshop z uporabo Timeline-a.

Izdelava žiga

Za izdelavo žiga sem uporabila motiv skrivnostnega drevesa s hišico. Za potrebe izdelave žiga sem ilustracijo pretvorila v poenostavljeno linijsko risbo in vektorski format.

Ikone za spletno stran